piątek, 7 lutego 2014

Pasztet myśliwski

Witam was moi drodzy po krótkiej przerwie otóż miałam wiele spraw do załatwienia więc musiałam na pewien czas zaprzestać blogowania . Postanowiłam wrócić do was i dziś chcę się z wami podzielić pysznym pasztetem myśliwskim . Swą nazwę i smak zawdzięcza on m.in. przyprawie którą otrzymałam do testów od Skworcu jednej z firm z którą współpracuje mi się najprzyjemniej . Tak więc zapraszam was do świata pasztetu . 


Składniki pasztetu : 
kilogram surowego boczku , około pół kilograma słoniny , 4 cebule . 
przyprawy : 2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej Skworcu , 6 ziarenek jałowca , pół łyżeczki przyprawy bosforskiej Skworcu , okół 2 łyżeczek tymianku i ziół prowansalskich , 3 łyżeczki majeranku , łyżeczka kurkumy mielonej , około płaskiej łyżeczki soli można dać ziołową , duża szczypta papryki chili .
Wykonanie : Boczek i słoninę pokroić w kostkę średniej grubości , topić do momentu aż tłuszcz się mocno wytopi , dodać pokrojoną cebulę i przyprawy i tak smażyć jeszcze dobre pół godziny . Następnie lekko przestudzić i przekręcić przez maszynkę ja ze względu że maszynki nie mam  miksuję wszystko w blenderze . Tak przygotowany pasztet wlać do naczynia i pozostawić do zastygnięcia . 


Ja praktycznie zawsze przyprawy dodaję na oko tak więc każdy może tutaj sobie ilość przypraw dostosować według własnych potrzeb . Pasztet myśliwski uwielbia moja rodzina . Smak jest wyborny i przede wszystkim nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów . 

W skład przyprawy myśliwskiej wchodzą : 
sól , bazylia , cebula , gałka muszkatałowa , gozdzik , imbir, ziele angielskie , rozmaryn , gorczyca , pieprz czarny , jałowiec i lubczyk . Przyprawa myśliwska ma świetnie skomponowany skład dlatego świetnie sprawdza się w wielu daniach mięsnych w tym również w pasztecie . 

Pasztet wykonany jest  z boczku gdyż wbrew powszechnie panującym opiniom aby unikać tłuszczów są one jednak  potrzebne organizmowi do prawidłowej przemiany materii . Dieta beztłuszczowa jest bardzo niewskazana dzieciom i młodzieży gdyż gdy jest  w organizmie za mało tłuszczów automatycznie rośnie chęć na słodycze . Brak tłuszczów prowadzi do depresji , nerwicy i zaburzeń hormonalnych . Dlatego warto od czasu do czasu zrobić pasztet myśliwski ze wspaniałymi przyprawami i rozkoszować się smakiem domowego jedzenia . Polecam . 
A tak wyglądała moja paczuszka od Skworcu : 

http://www.skworcu.com.pl/

9 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś apetytu ! ;<

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie robiłam, a lubię pasztety. Skład myśliwskie przyprawy odpowiada mi. Muszę spróbować zrobić pasztet sama. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo prosty przepis.
    Ale tych przypraw u nas jeszcze nie widziałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak przepis jest bardzo łatwy :) Przyprawy są w internetowym sklepie Skworcu wystarczy nacisnąć na link który podaję w poście ;)

      Usuń
  4. Witaj Ewusiu.
    Mam ochotę zrobić pasztet ale zauważyłam, że nie ma w nim wątróbki.
    Czy to jest pasztet bez wątróbki?
    Przepis jest bardzo prosty .
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadłam aby sprawdzić czy potrzebna jest do tego pasztetu wątróbka?
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Tak Łucjo to jest pasztet bez wątróbki :)

    OdpowiedzUsuń