czwartek, 28 listopada 2013

Dyniowe szaleństwo

Witajcie kochani dzisiaj chcę wam przedstawić świetny przepis na dynię . Do tej pory gdy nie miałam tego przepisu używałam dyni na hallowen i raz ugotowałm zupę dyniową . Natomiast od czasu gdy dostałm przepis od znajomej i również dynię codziennie gości ona w moim jadłospisie . Deser dyniowy jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów oraz jako samodzielna przekąska . Jak wiadomo dynia jest bardzo niskokaloryczna tylko dodatek cukru ją osładza ale mimo wszystko jest to bardzo zdrowe i nie tuczące warzywo . 


Składniki na 1 dużą dynię :
1 dynia 
ok. kilograma cukru
8 łyżek stołowych octu spirytusowego
20 gozdzików 
pół łyżeczki mielonego imbiru
Wykonanie : 
Dynię obrać ze skóry przekroić na pół wyjąć miąższ z pestkami , umyć i pokroić w grubą kostkę . Następnie włożyć do dużego garnka i skropić octem . Pozostawić 2 godziny . Następnie wsypać cukier można dodać mniej jeśli ktoś lubi miej słodkie i wodę tak aby dynia była przykryta . Gotować na średnim ogniu około 20 mi n. sprawdzając aby dynia się nie rozgotowała lecz była lekko twarda . Odcedzić wodę ostudzić włożyć w pojemniki . Tak przygotowaną dynię można przechowywać w lodówce do 2 tygodni . 

Co dobrego jest w dyni : 
Dużo karotenu który przekształaca się w witaminę A im ciemniejszy kolor dyni tym jest go więcej
Witaminy B1,B2,PP,C
Składniki mineralne wapń, fosfor,magnez,żelazi i potas
Petyny i kwasy organiczne 

Dla kogo:
Korzystna nie wpływa na leczenie osób z miażdżycą ,stwardnieniem tętnic i nadciśnieniem 
Dobra na obrzęki
Pomocna w niewydolności nerek , serca czy wątroby 
Korzystna w diecie ludzi otyłych 
Miąższ jest świetny dla kobiet w ciąży zapobiega mdłościom 


czwartek, 21 listopada 2013

Przedsmak zimy

Witam was . Dziś chcę się z wami podzielić opinią na temat silikonowej formy do ciasta w kształcie bałwanka . Foremka jest bardzo przyjemna i łatwa w stosowaniu oraz utrzymaniu w czystości . Ciasto upieczone w niej łatwiej odchodzi od formy niż w tradycyjnych blaszkach . Ponadto nie trzeba jej dodatkowo smarować margaryną lub wykładać papierem . Bardzo łatwo i szybko się myje zarówno ręcznie jak i w zmywarce. Doskonała do pieczenia w wysokich temperaturach do 230 stopni jak również do mrożenia potraw do -40 .


Foremka silikonowa ma bardzo ładny kształt . Można wykorzystać ją do upieczenia ciasta dla dzieci . Kształt bałwanka przyniesie wiele radości dzieciom jak i dorosłym . 

Forma nie zmienia kształtu pod wpływem ciepła i zimna . Co ważne nigdy nie zardzewieje jak zwykłe blaszki . 
Ja skusiłam się na upieczenie jabłecznika bałwankowego .
Przepis na dużą porcję jabłecznika : 
3 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szkalnki mleka 
1 margaryna
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 jabłek
Wykonanie :
Margarynę  utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym dolać mleko wsypać mąkę i proszek do pieczenia na końcu ubite białko . Połowę ciasta wyłożyć na foremkę i podpiec 15 min. potem rozłożyć jabłka i resztę ciasta  posypać kruszonką . Piec 45 min. 

Tak wygląda upieczony bałwan i posypany cukrem pudrem .

A tak wyglądało przygotowanie ciasta :
Ja ucierałam je mikserem na wolnych obrotach . Ciasto jest bardzo  gęste i należy uważać aby nie dostało się do środka mikseru gdyż owija się na mieszadłach . 



Smacznego 
Foremkę w kształcie bałwanka można kupić tutaj : 
http://www.skworcu.com.pl/886,pl_forma-do-pieczenia-silikonowa-balwanek-27x18x4cm.html

niedziela, 17 listopada 2013

Anyżowo

Witam was w spokojną niedzielę . Dziś chcę się z wami podzielić moimi odczuciami na temat anyżu gwiazdzistego , który mam przyjemność testować od Skworcu . 


Anyż został do Polski sprowadzony przez Benedyktynów w średniowieczu . Ja uwielbiam jego aromatyczny zapach . Anyż ma zastosowanie w leczeniu przeziębień są do tego wykorzystywane głównie nasiona z których posyskiwany jest olejek . 


Anyż maszerokie właściwości antybakteryjne . Działa wykrztuśnie i leczniczo na całe drogi oddechowe . Jest dobrym środkiem na problemy układu trawiennego . Dodany anyż do kąpieli zwlacza bóle menstruacyjne . Olejek ma również zastosowanie przeciwko pchłom i kleszczom . 

Anyż gwiazdzisty można z powodzeniem stosować do armomatyzowania kompotów , napoi i niektórych warzyw oraz owoców . Ja stosuję również anyż gwiazdzisty do dekoracji . Świetnie się komponuje , a na dodatek wspaniale pachnie . 
Anyż można zakupić tutaj : http://www.skworcu.com.pl/169,pl_anyz-gwiazdzisty-20g.html

A czy wy stosujecie i lubicie zapach anyżu ?

niedziela, 10 listopada 2013

Eva kulinarnie

Witajcie moi drodzy . Dziś jestem przeziębiona lecz chce wam przedstawić wczorajszą zapiekankę według mojego pomysłu . Zapiekanka jest smaczna , a mięso zdrowsze gdyż nie jest smażone tylko pieczone . 

 Na taką dużą zapiekankę potrzebne są następujące składniki :
8 średniej wiekości ziemniaków
 3ćwiartki z kurczaka i  3 pałki 
 3puszki marchewki z groszkiem po 400 g .
4 cebule
5 łyżek oleju
pół opakowania przyprawy do gyrosa 

Mięso warto natrzeć przyprawą i 2 łyżkami oleju  pozostawic na kilka godzin , a najlepiej na noc żeby przeszło przyprawami .
Następnie na wysmarowanej blascze 1 łyżką oleju ułożyć udka , ziemniaki przekrojone na pół  i posypać przyprawą do gyrosa przy czym ziemnaki wcześniej 15 minut podgotować w osolonej wodzie , ułożyc na to pokrojoną cebulę , wysypać odsączoną z zalewy marchewkę z groszkiem skropić olejem i zapiekać 1, 5 godziny w temp. 180 stopni . Można tez od czasu do czasu włączyć termoobieg wtedy zmniejszamy temperaturę piecyka . Podczas pieczenia podlewamy zapiekankę wodą . 


Do tego dania przygotowałam jeszcze sos grzybowy z grzybków z tegorocznych zbiorów .

5 łyżek suszonych grzybów 
2 szkalnki gorącej wody 
pół szklanki słodkiej śmietany 
czubata łyżka mąki
pół kostki bulionu grzybowego
sól, pieprz do smaku
Grzyby zalewam gorącą wręcz wrzącą wodą gotuję 40 min . uzupełniając podczas gotowania straty wody . Solę,  następnie dodaję kostkę grzybową i śmietnę wymieszaną z mąką . Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji . Zagotowuję . Sosik jest bardzo smaczny .