czwartek, 21 listopada 2013

Przedsmak zimy

Witam was . Dziś chcę się z wami podzielić opinią na temat silikonowej formy do ciasta w kształcie bałwanka . Foremka jest bardzo przyjemna i łatwa w stosowaniu oraz utrzymaniu w czystości . Ciasto upieczone w niej łatwiej odchodzi od formy niż w tradycyjnych blaszkach . Ponadto nie trzeba jej dodatkowo smarować margaryną lub wykładać papierem . Bardzo łatwo i szybko się myje zarówno ręcznie jak i w zmywarce. Doskonała do pieczenia w wysokich temperaturach do 230 stopni jak również do mrożenia potraw do -40 .


Foremka silikonowa ma bardzo ładny kształt . Można wykorzystać ją do upieczenia ciasta dla dzieci . Kształt bałwanka przyniesie wiele radości dzieciom jak i dorosłym . 

Forma nie zmienia kształtu pod wpływem ciepła i zimna . Co ważne nigdy nie zardzewieje jak zwykłe blaszki . 
Ja skusiłam się na upieczenie jabłecznika bałwankowego .
Przepis na dużą porcję jabłecznika : 
3 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szkalnki mleka 
1 margaryna
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 jabłek
Wykonanie :
Margarynę  utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym dolać mleko wsypać mąkę i proszek do pieczenia na końcu ubite białko . Połowę ciasta wyłożyć na foremkę i podpiec 15 min. potem rozłożyć jabłka i resztę ciasta  posypać kruszonką . Piec 45 min. 

Tak wygląda upieczony bałwan i posypany cukrem pudrem .

A tak wyglądało przygotowanie ciasta :
Ja ucierałam je mikserem na wolnych obrotach . Ciasto jest bardzo  gęste i należy uważać aby nie dostało się do środka mikseru gdyż owija się na mieszadłach . 



Smacznego 
Foremkę w kształcie bałwanka można kupić tutaj : 
http://www.skworcu.com.pl/886,pl_forma-do-pieczenia-silikonowa-balwanek-27x18x4cm.html

16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapraszam na jabłecznikowego bałwanka :)

      Usuń
  2. Świetna, i widzę tam że są różne inne fajne, też świąteczne foremki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w sklepie Skworcu jest duży wybór foremek na święta :)

      Usuń
  3. Bardzo mi się podoba ten pomysł szczególnie na świąteczne ciasto. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Spodobała mi się foremka w formie bałwanka.
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to :) Zapraszam na słodkiego bałwanka :)

      Usuń
  5. Świetna ! Poszukam takiej foremki chociaż moje zdolności kulinarne są marne ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Mozę gdy będzie foremka w kształcie bałwanka zdolności się rozwiną :)

    OdpowiedzUsuń