sobota, 9 lutego 2013

Pory w cieście na ostro z pikantnym sosem pomidorowym

Przedstawię wam przepis na niezwykle zdrowe warzywo jakim jest por w cieście naleśnikowym z piwem i ostrym sosem pomidorowym .
Składniki : 3 pory , ciasto naleśnikowe , pół puszki jasnego piwa , płaska łyżka cukru waniliowego .
Wykonanie : Pory umyć odciąć zielone częsci ,  następnie jasne części  obgotować w  osolonej wodzie 10 minut . Przygotować ciasto naleśnikowe dodająć więcej mąki gdyż dolewam piwo ciasto staje się wtedy pulchniejsze po usmażeniu , do ciasta dodaję również płaską łyżkę cukru waniliowego . Składniki ciasta dokładnie mieszam . Następnie pory maczam w cieście i wkładam na dobrze rozgrzany tłuszcz na patelnię dodatkowo wlewam jeszcze trochę ciasta po bokach pora , aby było go więcej . Smażę z obydwu stron . Po czym układam na pólmisku . Następnie przygotowuję sos .
Składniki ostrego sosu pomidorowo - ziołowego
pół słoiczka koncentratu pomidorowego pudliszki
moje ukochane zioła tak więc około łyżeczki : oregano ,  lubczyku ,tymianku,pieprzu cayenne ( tutaj zmniejszyć ilośc do 1/4 łyżeczki ),pieprz,kurkuma,  , czubryca czerwona .
2 duże ząbki czosnku
około 2 połowki cebuli białej i czerwonej
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej ostrej
2 łyżki jogurtu greckiego
2, 5 szklanki wody
1 łyżki mąki
Wykonanie : koncentrat rozmieszuję z 2 szklankami wody w garnku doprowadzam do wrzenia dodaje rozgniecione ząbki czosnku starty imbir i musztardę , cebulę smażę gdy się z rumieni dodaję do sosu  , na końcu dodaję zioła zaprawiamam połową szkalnki wody rozmieszną z jogurtem i mąką . Zestawiam z ognia dodaję oliwę z oliwek . Gotowym sosem polewam pory . Smacznego

8 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują rownież bardzo dobrze . Pozdrowionka serdeczne

      Usuń
  2. musi być dobre w smaku:) ja lubię pory gotowane, dziś właśnie robiłam na obiad, kładę na nie troszkę masła aby się rozpuściło pod wpływem ciepła:)też pycha, smakują jak szparagi! Fajne zdjęcie z kolorami na patelni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Lubię pory pod każdą postacią.
    Warto spróbować. Wyglądają bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komaentarz i cieszę się , że lubis zpory jak ja .

      Usuń
  4. Nie próbowałam :) Jakoś nie jadam porów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki pomysłowy przepis :) Zadziwiasz mnie Kochana :)

    OdpowiedzUsuń