sobota, 16 lutego 2013

Czubrica czerwona SKWORCU - doskonała pod każdym względem

Kolejnym wspaniałym produktem jaki przetestowałam jest czubrica czerwona od sklepu internetowego  Skworcu gorąco polecam tę przyprawę .

Przepis na czubricowego dorsza z warzywami :
Składniki : 4 filety dorsza
4 marchewki
1 duży seler
1 por
1 duża cebula
2 jajka
2, 5 łyżki Czubricy czerwonej Skworcu
2 łyżki sosu sojowego
rozmaryn i tymianek po 1 łyżeczce
bułka tarta
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu
pól szklanki oleju do warzyw i smażenia
5 listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
koncentrat pomidorowy pudliszki
sok z połowy cytryny
Wykonanie : Filety umyć , skropić sokiem z cytryny , a następnie obtoczyć w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem .Opanierować czubricą czerwoną  z  bułką tartą , rozmarynem i tymiankiem . Warzywa zetrzeć na tartce na grubych okach , cebulę i por pokroić . Warzywa włożyć do garnka zalać do 3/4 objętości wodą wlać olej dodać ziela angielskie i liście laurowe 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego  i trochę soli  . Gotować do miękkości . Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki sosu sojowego tao tao. Ryby ułożyć na dużym talerzu z warzywami . Smacznego

Czubrica czerwona składa się z cząbru oraz papryki , pieprzu  ,soli i glutaminianu . Ważnym składnikiem  tej przyprawy jest cząber . Poświęcę trochę uwagi tej roślinie przyprawowej . Tak więc cząber to zioło o wszechstronnym zastosowaniu leczniczym . Działa przeciwzapalnie , przeciwbakteryjnie , przeciwgrzybicznie , przeciwbiegunkowo , przeciwbólowo oraz antyoksydacyjnie . Czubrica czerwona jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs w tym ryb , sosów , zup , pizzy , fasoli , grochu  oraz marynat. Cząber znany był już w starożytności ( 43 r.p.n.e.) . Lekarz medycyny Hipokrates opisywał już lecznicze działanie cząbru jako środek wykrztuśny i wspomagający trawienie . W każdej epoce cząber był niezwykle ceniony i stosowany w kuchni i medycynie . Cząber swoje właściwości smakowe i lecznicze zawdzięcza olejkom eterycznym . Cząber przyczynia się również do naszego pięknego wyglądu gdyż usuwa wolne rodniki . Cząber nadaje się również do tłustych mięs gdyż wspomaga trawienie . Tak więc czubrica czerwona to wspaniała przyprawa , którą warto zawsze mieć w swojej kuchni . Dziś pokusiłam się o przygotowanie dorsza z czubricą i warzywami . Smakował wyjątkowo pysznie i wykwintnie . Czubrica nadała tej rybie niepowtarzalny smak .

6 komentarzy:

  1. takiej przyprawy jeszcze nie miałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam aromatyczne przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witaj Ewuniu :)
    przyczłapałam się z rewizytą ;)

    na wielu blogach widzę recenzję produktów Skworcu, a sama na tę firmę nie wpadłam do tej pory :)

    pozdrawiam Cię serdecznie, na pewno zagoszczę na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Małgosiu produkty Skworcu są świetne . Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :)

      Usuń
  4. Ewciu! czubricę też polecam, znam ją doskonale od 35 lat:) wtedy byłam w Bułgarii na wczasach i tam kupiłam po raz pierwszy! Później musiałam zdobywać, bo u nas nie było, przysyłali mi znajomi z Bułgarii! Teraz kupuję też z problemem, ale jest! Muszę się wybrać do tego sklepu Skworcu:) widzę, że wszystko dostępne:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana Pawanno wiem jak trudno jest kupić u nas czubricę kiedyś spotkałam i kupiłam raz zieloną i na tym się skończyło a w sklepie Skworcu gdy ją ujrzałm to od razu chciałąm ją mieć . W tym sklepie jest dużo ciekawych przypraw . Buziaczki :)

    OdpowiedzUsuń