Składniki pasztetu :
kilogram surowego boczku , około pół kilograma słoniny , 4 cebule .
przyprawy : 2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej Skworcu , 6 ziarenek jałowca , pół łyżeczki przyprawy bosforskiej Skworcu , okół 2 łyżeczek tymianku i ziół prowansalskich , 3 łyżeczki majeranku , łyżeczka kurkumy mielonej , około płaskiej łyżeczki soli można dać ziołową , duża szczypta papryki chili .
Wykonanie : Boczek i słoninę pokroić w kostkę średniej grubości , topić do momentu aż tłuszcz się mocno wytopi , dodać pokrojoną cebulę i przyprawy i tak smażyć jeszcze dobre pół godziny . Następnie lekko przestudzić i przekręcić przez maszynkę ja ze względu że maszynki nie mam miksuję wszystko w blenderze . Tak przygotowany pasztet wlać do naczynia i pozostawić do zastygnięcia .
Ja praktycznie zawsze przyprawy dodaję na oko tak więc każdy może tutaj sobie ilość przypraw dostosować według własnych potrzeb . Pasztet myśliwski uwielbia moja rodzina . Smak jest wyborny i przede wszystkim nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów .
W skład przyprawy myśliwskiej wchodzą :
sól , bazylia , cebula , gałka muszkatałowa , gozdzik , imbir, ziele angielskie , rozmaryn , gorczyca , pieprz czarny , jałowiec i lubczyk . Przyprawa myśliwska ma świetnie skomponowany skład dlatego świetnie sprawdza się w wielu daniach mięsnych w tym również w pasztecie .
Pasztet wykonany jest z boczku gdyż wbrew powszechnie panującym opiniom aby unikać tłuszczów są one jednak potrzebne organizmowi do prawidłowej przemiany materii . Dieta beztłuszczowa jest bardzo niewskazana dzieciom i młodzieży gdyż gdy jest w organizmie za mało tłuszczów automatycznie rośnie chęć na słodycze . Brak tłuszczów prowadzi do depresji , nerwicy i zaburzeń hormonalnych . Dlatego warto od czasu do czasu zrobić pasztet myśliwski ze wspaniałymi przyprawami i rozkoszować się smakiem domowego jedzenia . Polecam .
A tak wyglądała moja paczuszka od Skworcu :
http://www.skworcu.com.pl/
Ale mi narobiłaś apetytu ! ;<
OdpowiedzUsuńZapraszam na chlebek z pasztetem :)
UsuńTakiego jeszcze nie robiłam, a lubię pasztety. Skład myśliwskie przyprawy odpowiada mi. Muszę spróbować zrobić pasztet sama. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam jest wyjątkowy w smaku ::)
UsuńBardzo prosty przepis.
OdpowiedzUsuńAle tych przypraw u nas jeszcze nie widziałam...
Tak przepis jest bardzo łatwy :) Przyprawy są w internetowym sklepie Skworcu wystarczy nacisnąć na link który podaję w poście ;)
UsuńWitaj Ewusiu.
OdpowiedzUsuńMam ochotę zrobić pasztet ale zauważyłam, że nie ma w nim wątróbki.
Czy to jest pasztet bez wątróbki?
Przepis jest bardzo prosty .
Pozdrawiam serdecznie:)
Wpadłam aby sprawdzić czy potrzebna jest do tego pasztetu wątróbka?
UsuńPozdrawiam:)
Tak Łucjo to jest pasztet bez wątróbki :)
OdpowiedzUsuń