Ja już kilka razy robiłam takie słoiczki pełne ketchupu . Wykorzystuję tradycyjne pomidorki lub malinowe . Na przygotowanie dzisiejszego ketchupu wykorzystałam :
4 kg pomidorów
3 średnie cebule
kilka ząbków czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 pieprze w ziarnkach
10 ziarenek gorczycy
i przyprawy ja lubię ostre ketchupy więc dodaję ich sporo
Kolejne przyprawy , które dodaję to :
1 czubata łyżka mojej ulubionej przyprawy kurkumy
1 łyżeczka majeranku i lubczyku
1 łyżka tymianku
pół łyżeczki papryki wędzonej Skworcu
kilka nitek chili Skworcu
mielony biały pieprz
sól i cukier do smaku
Wykonanie: Pomidorki należy umyć i sparzyć około 10 min. we wrzącej wodzie , skórka łatwo wtedy z nich schodzi
Gdy zdejmę skórkę schładzam pomidory zimną wodą , a następnie miksuję je w blenderze .
Następnie zmiksowane pomidorki wrzucam do garnka i gotuję 2 godziny wraz z liściem laurowym , zielem , pieprzem i solą . Po około 1,5 h dodaję pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek .
Pod koniec gotowania dodaję wszystkie przyprawy , zioła oraz sól i cukier do smaku .
Gorącym ketchupem napełniam czyste słoiczki zakręcam i zagotowuję 25 min. . Po pasteryzacji ketchup może stać całą zimę .
Chciałabym jeszcze napisać o wyższosci ketchupu nad świeżymi pomidorami . Otóż ketchup to pomidorki przetworzone i to właśnie one jako jedyne z warzyw po ugotowaniu zwiększają swoje właściwości zdrowotne . Przede wszystkim zwiększa się ilość likopenu przeciwutleniacza , który działa przeciwstarzeniowo .
Wspomniany wyżej likopen działa przecwnowotworowo i chroni serduszko przed wszelkimi chorobami zawałem i innymi .
Zawartość witamin C i E wzmacnia odporność .
Gorąco polecam zrobienie domowego ketchupu . Smak i walory zdrowotne są warte jego wykonania.
mniam zaraz przypomina mi sie jak mama nam robila keczup za dziecka swietny byl :)
OdpowiedzUsuńMoże pokusisz się o zrobienie takiego ketchupu warto....:)
Usuńspróbuję kiedyś takiego ketchupu :))
OdpowiedzUsuńTaki domowy ketchup to prawdziwa pychotka. Nie zawiera żadnych chemicznych dodatków.
OdpowiedzUsuńWarto robić takie przetwory.
Pozdrawiam:)
Tak jest wspaniały również jako sos do spaghetti :) Ja coraz bardziej doceniam to co domowe i w tym roku mam pełno przetworów :)
UsuńJutro zbieram się za ten ketchup....już o tym kiedys mysląłm ale nie znałam dobrego przpeisu :)
OdpowiedzUsuńJesetem ciekawa jak Ci wyszedł :)
Usuńodezwij się do mnie ewa.twardowska@interia.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję za zainteresowanie . Zaraz wysyłam maila :)
Usuń