czwartek, 22 sierpnia 2013

Ketchup domowy Evy

Witam was dziś pomidorowo . Chcę wam  przedstawic przepis na domowy ketchup , który ostatnio dośc często robię . Ketchup jest pyszny i bez żadnych chemicznych dodatków . Pomidorki są o tej porze tanie i smaczne więc warto pokusić się o wykonanie takiego ketchupu .

Ja już kilka razy robiłam takie słoiczki pełne ketchupu . Wykorzystuję tradycyjne pomidorki lub malinowe . Na przygotowanie dzisiejszego ketchupu wykorzystałam :
4 kg pomidorów
3 średnie cebule
kilka ząbków czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 pieprze w ziarnkach
10 ziarenek gorczycy
i przyprawy ja lubię ostre ketchupy więc dodaję ich sporo



Kolejne przyprawy , które dodaję to :
1 czubata  łyżka mojej ulubionej przyprawy kurkumy
1 łyżeczka majeranku i lubczyku
1 łyżka tymianku
pół łyżeczki papryki wędzonej Skworcu
kilka nitek chili Skworcu
mielony biały pieprz
sól i cukier do smaku




Wykonanie: Pomidorki należy umyć i sparzyć około 10 min. we wrzącej wodzie , skórka łatwo wtedy z nich schodzi




Gdy zdejmę skórkę schładzam pomidory zimną wodą , a następnie miksuję je w blenderze .






Następnie zmiksowane pomidorki wrzucam do garnka i gotuję 2 godziny  wraz z liściem laurowym , zielem , pieprzem i solą . Po  około 1,5 h dodaję pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek .
Pod koniec gotowania dodaję wszystkie przyprawy , zioła oraz sól i cukier do smaku  .
Gorącym ketchupem napełniam czyste słoiczki zakręcam i zagotowuję 25 min. . Po pasteryzacji ketchup może stać całą zimę .






Chciałabym jeszcze napisać o wyższosci ketchupu nad  świeżymi pomidorami . Otóż ketchup to pomidorki przetworzone i to właśnie one jako jedyne z warzyw po ugotowaniu zwiększają swoje właściwości zdrowotne . Przede wszystkim zwiększa się ilość likopenu przeciwutleniacza , który działa przeciwstarzeniowo .






Wspomniany wyżej likopen działa przecwnowotworowo i chroni serduszko przed wszelkimi chorobami zawałem i innymi .
Zawartość witamin C i E wzmacnia odporność .






Gorąco polecam zrobienie domowego ketchupu . Smak i walory zdrowotne są warte jego wykonania.

10 komentarzy:

  1. mniam zaraz przypomina mi sie jak mama nam robila keczup za dziecka swietny byl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może pokusisz się o zrobienie takiego ketchupu warto....:)

      Usuń
  2. spróbuję kiedyś takiego ketchupu :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki domowy ketchup to prawdziwa pychotka. Nie zawiera żadnych chemicznych dodatków.
    Warto robić takie przetwory.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest wspaniały również jako sos do spaghetti :) Ja coraz bardziej doceniam to co domowe i w tym roku mam pełno przetworów :)

      Usuń
  4. Jutro zbieram się za ten ketchup....już o tym kiedys mysląłm ale nie znałam dobrego przpeisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. odezwij się do mnie ewa.twardowska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zainteresowanie . Zaraz wysyłam maila :)

      Usuń