Ziemniaki pieczone z masełkiem i kminkiem mmm palce lizać .
Ostatnio moją ulubioną potrawą stały się pieczone ziemniaki do których dodaję masełko i duuuużo kminku . Upieczone nie tracą wartości odżywczych , czuć ich słodkość i pyszność .
Ziemniaki przywędrowały do Eropy w końcu XVI wieku . W Polsce jest to roślina hmmm , a raczej warzywo bardzo często uprawiane . W wielkopolsce chyba każdy lubi ziemniaki stąd powiedzenie poznańska pyra . Częśc naziemna ziemniaka łodygi i liście są trujące ponieważ zawierają solaninę powodującą zatrucia i mającą działanie antyrakowe . Bulwy natomiast zawierają dużo wody aż 75 % , skrobię , cukry sacharozę , glukozę i fruktozę . Ponadto 60 % potasu , Mg , Ca , Wapnia , witaminy C , B i A . Ziemniaki wbrew powszechnej opini wcale nie są tuczące gdyż wspomagają odchudzanie . Natomiast jeśli łączy się je z tłustymi sosami mogą mieć negatywny wpływ nie tylko na sylwetkę . Zielone ziemniaki i z kiełkami zawierają również szkodliwą solaninę .
Nigdy nie jadłam z kminkiem, zawsze robię z rozmarynem :)
OdpowiedzUsuńA ja znów na odwrót . Rozmarynu używam do mięs ale można wypróbować :)
Usuńmmm apetycznie wyglądają :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Marta
Dzięki Marto :)
UsuńUwielbiam ziemniaki :)Pożeram je tonami :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ziemniaki wg twojego pomysłu. Są świetne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo się cieszę , żę je wypróbowałaś .Pozdrawiam
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOgólnie ziemniaki są smaczne i przecież można je przyrządzać na bardzo dużo różnych sposobów. jestem rolnikiem i także mam u siebie na polu ziemniaki, którymi opiekuję się jak tylko mam czas. Czasami zdarzy mi się użyć https://www.syngenta.pl/uprawy/ziemniak/arcade-880-ec kiedy jakiś nieproszony chwast zawita na polu.
OdpowiedzUsuń