Przedstawię wam przepis na niezwykle zdrowe warzywo jakim jest por w cieście naleśnikowym z piwem i ostrym sosem pomidorowym .
Składniki : 3 pory , ciasto naleśnikowe , pół puszki jasnego piwa , płaska łyżka cukru waniliowego .
Wykonanie : Pory umyć odciąć zielone częsci , następnie jasne części obgotować w osolonej wodzie 10 minut . Przygotować ciasto naleśnikowe dodająć więcej mąki gdyż dolewam piwo ciasto staje się wtedy pulchniejsze po usmażeniu , do ciasta dodaję również płaską łyżkę cukru waniliowego . Składniki ciasta dokładnie mieszam . Następnie pory maczam w cieście i wkładam na dobrze rozgrzany tłuszcz na patelnię dodatkowo wlewam jeszcze trochę ciasta po bokach pora , aby było go więcej . Smażę z obydwu stron . Po czym układam na pólmisku . Następnie przygotowuję sos .
Składniki ostrego sosu pomidorowo - ziołowego
pół słoiczka koncentratu pomidorowego pudliszki
moje ukochane zioła tak więc około łyżeczki : oregano , lubczyku ,tymianku,pieprzu cayenne ( tutaj zmniejszyć ilośc do 1/4 łyżeczki ),pieprz,kurkuma, , czubryca czerwona .
2 duże ząbki czosnku
około 2 połowki cebuli białej i czerwonej
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej ostrej
2 łyżki jogurtu greckiego
2, 5 szklanki wody
1 łyżki mąki
Wykonanie : koncentrat rozmieszuję z 2 szklankami wody w garnku doprowadzam do wrzenia dodaje rozgniecione ząbki czosnku starty imbir i musztardę , cebulę smażę gdy się z rumieni dodaję do sosu , na końcu dodaję zioła zaprawiamam połową szkalnki wody rozmieszną z jogurtem i mąką . Zestawiam z ognia dodaję oliwę z oliwek . Gotowym sosem polewam pory . Smacznego
Bardzo się cieszę , że powstał mój blog . Interesuję się i tworzę różnego rodzaju dekoracje i ozdoby głównie z kwiatów. Jestem mamą Sandry . Uwielbiam smakować nieznane dotąd potrawy . Często piekę różne słodkości dla rodziny i znajomych . Jak każda kobieta uwielbiam pięknie wyglądać dlatego nie rozstaję się z kosmetykami . Moim ulubieńcem jest pies Bruno to prawdziwy przyjaciel . Kocham także czytać ksiązki i podziwiać zapach kwiatów z mojego ogrodu .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Smakują rownież bardzo dobrze . Pozdrowionka serdeczne
Usuńmusi być dobre w smaku:) ja lubię pory gotowane, dziś właśnie robiłam na obiad, kładę na nie troszkę masła aby się rozpuściło pod wpływem ciepła:)też pycha, smakują jak szparagi! Fajne zdjęcie z kolorami na patelni!
OdpowiedzUsuńSa pyszne . Warto spróbować :)
UsuńCiekawy przepis. Lubię pory pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Wyglądają bardzo apetycznie.
Pozdrawiam:)
Dziękuję za miły komaentarz i cieszę się , że lubis zpory jak ja .
UsuńNie próbowałam :) Jakoś nie jadam porów :)
OdpowiedzUsuńJaki pomysłowy przepis :) Zadziwiasz mnie Kochana :)
OdpowiedzUsuń