Dzień dobry wszystkim. Dziś mam bardzo sportowy dzień gdyż zrobiłam już 20 km rowerem i czuję się wspaniale . Polecam każdemu kto dba o zdrowie i sylwetkę taka jazda to duża dawka energii na cały dzień . Ja wyjechałam o 7 rano załatwiłam kilka spraw i o 10 byłam z powrotem w domku . Jazda w pierwszą stronę zajęła mi 40 min jechałam pod wiatr było ciężej lecz z powrotem wróciłam w czasie 27 minut. A teraz wracam do tematu dziś chcę wam przedstawić przepis na roladki z przyprawą bosforską którą otrzymałam do testów od Skworcu . Roladki są zdrowym i pożywnym daniem które moja rodzina uwielbia .
A tutaj przygotowanie roladek :
Składniki 2 podwójne piersi kurczaka
szpinak mrożony w całości pół kg
łyżeczka przyprawy bosforskiej Skworcu
pieprz biały , tymianek , odrobina majeranku , trochę chili ,kurkuma , sól
słoneczny przecier pomidorowy u mnie własnej roboty takie większe kawałki pomidorów , a słoneczny bo robiłam go w sierpniu z pomidorów dojrzałych w słońcu słoik pół litrowy
słoneczna fasolka szparagowa również zrobiona latem i zakonserwowana w słoikach około 1,5 litra
dodatki to kasza gryczana
Wykonanie:Piersi umyć przekroić na cieńsze plastry i rozbić tak aby wyszło 8 roladek
rozbić delikatnie i natrzeć przyprawami
każdą roladkę nałożyć szpinakiem i spiąć wykałaczką
roladki ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym
na wierzch wyłożyć słoneczny przecier pomidorowy i odsączoną z zalewy fasolkę szparagową .
Podlać wodą piec 30 min w temperaturze 160 stopni . Należy pamiętać żeby nie dodawać dodatkowego tłuszczu gdyż co prawda piersi to chude mięso ale i tak mimo wszystko swój tłuszcz ma . Gdy dodajemy do mięsa jeszcze tłuszcz jest to zagadka dla naszej wątroby i ciężko jest jej trawić .
Przyprawa bosforska to mieszanka pysznych przypraw w jakich skład wchodzą : czosnek , papryka słodka , cebula , gorczyca , pieprz czarny , gałka muszkatałowa , kurkuma , curry , marchew i oregano . Przyprawę tę lubię lecz zawiera ona dwa składniki moim zdaniem niepotrzebne są to glutaminian sodu i cukier takie wzmacniacze smaku . Z tego powodu daję przyprawie 8 punktów na 10 .
A tak wyglądało przygotowanie :
Rozbite piersi
Moje letnie przetwory przecier i fasolka szparagowa
Wykorzystane przyprawy
Jako dodatek do dania ugotowałam kaszę gryczaną .
Przyprawę bosforską można kupić tutaj : http://www.skworcu.com.pl/240,pl_przyprawa-bosforska-50g.html
Bardzo się cieszę , że powstał mój blog . Interesuję się i tworzę różnego rodzaju dekoracje i ozdoby głównie z kwiatów. Jestem mamą Sandry . Uwielbiam smakować nieznane dotąd potrawy . Często piekę różne słodkości dla rodziny i znajomych . Jak każda kobieta uwielbiam pięknie wyglądać dlatego nie rozstaję się z kosmetykami . Moim ulubieńcem jest pies Bruno to prawdziwy przyjaciel . Kocham także czytać ksiązki i podziwiać zapach kwiatów z mojego ogrodu .
Smaczne danko przyrządziłaś.
OdpowiedzUsuńLubię smaczne danka :)
UsuńSmacznie wygląda, spróbuję kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńBrawo Ewuniu, tyle kilometrów z samego rana! Masz niezłą kondycję:) To świetnie.
OdpowiedzUsuńDanie wygląda super i na pewno tak smakuje:)
Na tą kondycję pracuje się cały rok na okrągło ale warto :) Danie jest pyszne polecam :)
OdpowiedzUsuńNapewno będę zaglądać gdyż lubię czytać książki :)
OdpowiedzUsuń