wtorek, 4 marca 2014

Roladki bosforskie ze szpinakiem

Dzień dobry wszystkim. Dziś mam bardzo sportowy dzień gdyż zrobiłam już 20 km rowerem i czuję się wspaniale . Polecam każdemu kto dba o zdrowie i sylwetkę taka jazda to duża dawka energii na cały dzień . Ja wyjechałam o 7 rano załatwiłam kilka spraw i o 10 byłam z powrotem w domku . Jazda w pierwszą stronę zajęła mi 40 min jechałam pod wiatr było ciężej lecz z powrotem wróciłam w czasie 27 minut. A teraz wracam do tematu dziś chcę wam przedstawić przepis na roladki z przyprawą bosforską którą otrzymałam do testów od Skworcu . Roladki są zdrowym i pożywnym daniem które moja rodzina uwielbia .

A tutaj przygotowanie roladek : 
Składniki 2 podwójne piersi kurczaka 
szpinak mrożony w całości pół kg
łyżeczka przyprawy bosforskiej Skworcu 
pieprz biały , tymianek , odrobina majeranku , trochę chili ,kurkuma ,  sól
słoneczny  przecier pomidorowy u mnie własnej roboty takie większe kawałki pomidorów , a słoneczny bo robiłam go w sierpniu z pomidorów dojrzałych w słońcu słoik pół litrowy 
słoneczna fasolka szparagowa również zrobiona latem i zakonserwowana w słoikach około 1,5 litra
dodatki to kasza gryczana 
Wykonanie:Piersi umyć przekroić na cieńsze plastry i rozbić tak aby wyszło 8 roladek 
rozbić delikatnie i natrzeć przyprawami 
każdą roladkę nałożyć szpinakiem i spiąć wykałaczką 
roladki ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym 
na wierzch wyłożyć słoneczny przecier pomidorowy i odsączoną z zalewy fasolkę szparagową . 
Podlać wodą piec 30 min w temperaturze 160 stopni . Należy  pamiętać żeby nie dodawać dodatkowego tłuszczu gdyż co prawda piersi to chude mięso ale i tak mimo wszystko swój tłuszcz ma . Gdy dodajemy do mięsa jeszcze tłuszcz  jest to zagadka dla naszej wątroby i ciężko jest jej trawić . 


Przyprawa bosforska to mieszanka pysznych przypraw w jakich skład wchodzą : czosnek , papryka słodka , cebula , gorczyca , pieprz czarny , gałka muszkatałowa , kurkuma , curry , marchew i oregano . Przyprawę tę lubię lecz zawiera ona dwa składniki moim zdaniem niepotrzebne są to glutaminian sodu i cukier takie wzmacniacze smaku . Z tego powodu daję przyprawie 8 punktów na 10 . 


A tak wyglądało przygotowanie :

Rozbite piersi 
Moje letnie przetwory przecier i fasolka szparagowa 
Wykorzystane przyprawy 
Jako dodatek do dania ugotowałam kaszę gryczaną . 

Przyprawę bosforską można kupić tutaj : http://www.skworcu.com.pl/240,pl_przyprawa-bosforska-50g.html

6 komentarzy:

  1. Smaczne danko przyrządziłaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wygląda, spróbuję kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawo Ewuniu, tyle kilometrów z samego rana! Masz niezłą kondycję:) To świetnie.
    Danie wygląda super i na pewno tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na tą kondycję pracuje się cały rok na okrągło ale warto :) Danie jest pyszne polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Napewno będę zaglądać gdyż lubię czytać książki :)

    OdpowiedzUsuń