Witajcie kochani dziś przedstawię wam jak zrobić domowe winko z czarnego bzu . Chcę dodać , ze takie wino przygotowuję właściwi e pierwszy raz . Wybrałam czarny bez gdyż jest bardzo zdrowy . Przy zrywaniu bzu należy pamiętać , aby zrywać go w miejscach nie narażonych na działanie spalin samochodowych lub zanieczyszczonego powietrza. Ja zrywam w lesie obok swojego domu .
Składniki na wino bzowe: 3 litry czarnego bzu , 7 litrów wody , 2kg cukru i jeszcze do tego szklanka cukru , 1 cytryna i drożdże winiarskie .
Wykonanie : Czarny bez myjemy o obrywamy z baldachów ,odmierzamy 3 litry owoców ja użyłam do tego pojemnika z miarką . Następnie wodę z cukrem zagotowujemy i pod koniec gotowania wrzucamy bez doprowadzając do wrzenia lecz nie gotując . Taki kompot wystudzamy do zimna .
Oberwane owoce czarnego bzu z baldachów
Po oberwaniu owoce należy wypłukać w durszlaku
Ugotowany kompot na wino
Gdy już kompot jest zimny dodajemy pokrojoną cytrynę w kostkę
Taki kompot wlewamy do balona
Gdy już jest nalany należy dokładnie zatkać korkiem i rurką .
Do dwóch kuleczek rurki trzeba wlać wodę do połowy ich wysokości . Po kilku dniach dodam drożdże
I teraz będę czekać 6 tygodni . Po tym okresie dalszy ciąg produkcji winka .
Chciałam jeszcze dodać , ze z czarnego bzu można przygotować pyszne powidełka
Na 2 kg czarnego bzu dodaje pół kg. winogron i ok. 2 szklanek cukru oraz nieco wody . Składniki smażę 35 min na wolnym ogniu po czym napełniam słoiczki . Taki powidełka są pyszne do chleba , naleśników i innych potraw. Polecam
Czarny bez należy do przeciwutleniaczy i flawonoidów czyli związków korzystnie wpływających na nasze zdrowie . Posiada dużą zawartość żelaza , witaminy C i naturalnych barwników . Jest ważnym zródłem witamin B1,B2iB6 oraz kwasu foliowego . Jest niezwykle bogaty w barwniki . Zawiera flawonoidy : rutynę , kwertynę i sambucynę . Zgodnie ze starym zwyczajem czarny bez sadzono zawsze koło śmietnika , ponieważ działa odtruwająco na otoczenie .
Bardzo się cieszę , że powstał mój blog . Interesuję się i tworzę różnego rodzaju dekoracje i ozdoby głównie z kwiatów. Jestem mamą Sandry . Uwielbiam smakować nieznane dotąd potrawy . Często piekę różne słodkości dla rodziny i znajomych . Jak każda kobieta uwielbiam pięknie wyglądać dlatego nie rozstaję się z kosmetykami . Moim ulubieńcem jest pies Bruno to prawdziwy przyjaciel . Kocham także czytać ksiązki i podziwiać zapach kwiatów z mojego ogrodu .
No to zaszalałaś.
OdpowiedzUsuńco jak
UsuńTak trzeba szaleć :)
OdpowiedzUsuńNo to mi narobiłaś apetytu na to winko! Z czarnego bzu nie piłam jeszcze :P
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze nie piłam :) Zobaczymy za dwa ok. dwóch miesięcy i będziemy smakować :)
OdpowiedzUsuńWinko jak się patrzy ja również jeszcze z czarnego bzu nie piłam,biorąc pod uwagę właściwości czarnego bzu doskonały na zimowe wieczory na rozgrzewkę,pozdrawiam Ewo:)
OdpowiedzUsuńNie mogę już się doczekać kiedy będę mogła je smakować :) Również pozdrawiam Małgosiu :)
UsuńSama nigdy nic nie robiłam z bzu, piłam jedynie sok i bardzo mi smakował. A co do produkcji alkoholi to nie mam cierpliwości i coś zawsze popsuję :(
OdpowiedzUsuńTak, soki są pyszne a winko pewnie też będzie :) No , tak do produkcji alkoholu potrzeba cierpliwości ale myślę , że się opłaci .
UsuńNie wiedziałam, że to taka "zdrowa" roślina. Winko pewnie wyjdzie pyszne. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCzarny bez jest bardzo zdrowy . Dam znać gdy winko będzie gotowe :)
UsuńHmm.. zawsze z czarnego bzu robiłam soki, może i wino by trzeba było nastawić :) U mnie akurat trudno dostać owoce.
OdpowiedzUsuńPrzyjedz do mnie tutaj są owoce bzu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto ja kiedy moge wpaść na to winko ?
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie i prosto...też chce takie :)
Myślę , że za około 2 miesięcy będzie w sam raz :) Więc wtedy zapraszam :)
OdpowiedzUsuńwinko musi być pyszne:))
OdpowiedzUsuńjest pyszn bardzo aromatyczne i super ma zapach, jeydna wada ot jak coś ubrudzi, ale tak to polecam
OdpowiedzUsuń