środa, 18 września 2013

Domowe wino z czarnego bzu

Witajcie kochani dziś przedstawię wam jak zrobić domowe winko z czarnego bzu . Chcę dodać , ze takie wino przygotowuję właściwi e pierwszy raz . Wybrałam czarny bez gdyż jest bardzo zdrowy . Przy zrywaniu bzu należy pamiętać , aby zrywać go w miejscach nie narażonych na działanie spalin samochodowych lub zanieczyszczonego powietrza. Ja zrywam w lesie obok swojego domu . 
Składniki na wino bzowe: 3 litry czarnego bzu , 7 litrów wody , 2kg cukru i jeszcze do tego szklanka cukru , 1 cytryna i drożdże winiarskie .


Wykonanie : Czarny bez myjemy o obrywamy  z baldachów ,odmierzamy 3 litry owoców ja użyłam do tego pojemnika z miarką  . Następnie wodę z cukrem zagotowujemy i pod koniec gotowania wrzucamy bez doprowadzając do wrzenia lecz nie gotując . Taki kompot wystudzamy do zimna . 

Oberwane owoce czarnego bzu z baldachów



Po oberwaniu owoce należy wypłukać w durszlaku
Ugotowany kompot na wino
Gdy już kompot jest zimny dodajemy pokrojoną cytrynę w kostkę 
Taki kompot wlewamy do balona 
Gdy już jest nalany należy dokładnie zatkać korkiem i rurką .
Do dwóch kuleczek rurki trzeba wlać wodę do połowy ich wysokości . Po kilku dniach dodam drożdże 
I teraz będę czekać 6 tygodni . Po tym okresie dalszy ciąg produkcji winka . 
Chciałam jeszcze dodać , ze z czarnego bzu można przygotować pyszne powidełka 
Na 2 kg czarnego bzu dodaje pół kg. winogron i ok. 2 szklanek cukru oraz nieco wody . Składniki smażę 35 min na wolnym ogniu po czym napełniam słoiczki . Taki powidełka są pyszne do chleba , naleśników i innych potraw. Polecam 
Czarny bez należy do przeciwutleniaczy i flawonoidów czyli związków korzystnie wpływających na nasze zdrowie . Posiada dużą zawartość żelaza , witaminy C i naturalnych barwników . Jest ważnym zródłem witamin B1,B2iB6 oraz kwasu foliowego . Jest niezwykle bogaty w barwniki  . Zawiera flawonoidy : rutynę , kwertynę i sambucynę . Zgodnie ze starym zwyczajem czarny bez sadzono zawsze koło śmietnika , ponieważ działa odtruwająco na otoczenie . 

17 komentarzy:

  1. No to mi narobiłaś apetytu na to winko! Z czarnego bzu nie piłam jeszcze :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jeszcze nie piłam :) Zobaczymy za dwa ok. dwóch miesięcy i będziemy smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Winko jak się patrzy ja również jeszcze z czarnego bzu nie piłam,biorąc pod uwagę właściwości czarnego bzu doskonały na zimowe wieczory na rozgrzewkę,pozdrawiam Ewo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę już się doczekać kiedy będę mogła je smakować :) Również pozdrawiam Małgosiu :)

      Usuń
  4. Sama nigdy nic nie robiłam z bzu, piłam jedynie sok i bardzo mi smakował. A co do produkcji alkoholi to nie mam cierpliwości i coś zawsze popsuję :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, soki są pyszne a winko pewnie też będzie :) No , tak do produkcji alkoholu potrzeba cierpliwości ale myślę , że się opłaci .

      Usuń
  5. Nie wiedziałam, że to taka "zdrowa" roślina. Winko pewnie wyjdzie pyszne. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarny bez jest bardzo zdrowy . Dam znać gdy winko będzie gotowe :)

      Usuń
  6. Hmm.. zawsze z czarnego bzu robiłam soki, może i wino by trzeba było nastawić :) U mnie akurat trudno dostać owoce.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyjedz do mnie tutaj są owoce bzu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. to ja kiedy moge wpaść na to winko ?
    brzmi ciekawie i prosto...też chce takie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę , że za około 2 miesięcy będzie w sam raz :) Więc wtedy zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jest pyszn bardzo aromatyczne i super ma zapach, jeydna wada ot jak coś ubrudzi, ale tak to polecam

    OdpowiedzUsuń