Migdały należą do moich ulubionych bakalii ze względu na dużą zawartość związków mineralnych : fosforu , potasu i magnezu . Zawierają bardzo korzystnie wpływający na organizm błonnik . Szczególnie cechuje je duża zawartośc tłuszczów przyjaznych organizmowi .
Migdały zawierają cenny wapń . Obfitują w witaminę E zwaną witaminą młodości . Zawartość witaminy B2 korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i wzroku . Spożywanie migdałów obniża stopień zachorowalności na choroby sercowo - naczyniowe oraz wspomaga i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu .
Migdały stanowią u mnie zdrową i smaczną przekąskę w ciągu dnia . Gorąco je polecam .
Pozdrawiam Eva
Ja lubię płatki migdałowe.
OdpowiedzUsuńJa lubię migdały w każdej postaci :)
Usuńja z migdałów robię marcepan :)
OdpowiedzUsuńOooo chciałabym się dowiedzieć jak robi się marcepan :)
UsuńInteresujący wpis, lubię smak migdałów:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper , ż elubisz mogdały jak ja :) Również pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
UsuńUwielbiam migdały.Przepadam za marcepanem.
OdpowiedzUsuńŚwietny post.
Pozdrawiam:)
Tak migdały śa świetne w smaku . Marcepanu jeszcze nigdy nie jadłam :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńUwielbiam migdały, czasami służą mi jako zakąska albo zdrowy deserek :D
OdpowiedzUsuńJa też je lubię i tak traktuję :)
Usuńuwielbiam migdały! zarówno w deserach jak i np do ryb!
OdpowiedzUsuńOooo do ryb to coś nowego dla mnie :)
UsuńMigdały na układ nerwowy i wzrok? dobrze wiedzieć w mojej sytuacji w takim razie jest mi potrzebne dużo migdałów ; )
OdpowiedzUsuńDodam jeszcze Ewo, że migdały świetnie niwelują tzw.zgagę,przy refluksie żołądkowym.Jednym słowem samo dobro:)))
OdpowiedzUsuńLubię podgryzać przy jakimś filmie, tak zamiast słodyczy
OdpowiedzUsuń