czwartek, 7 marca 2013

Uwielbiam palący smak Chili Nitki od SKWORCU

Pieczeń z karkówki Z Chili Nitki Skworcu
Mięso w marynacie
Chili Nitki Skworcu dzięki tej przyprawie zawdzięczam smak tej pieczeni
Dziś ze specjalną dedykacją dla powiększającej się liczby obserwatorów przygotowałam pieczeń z karkówki z chili od sklepu internetowego Skworcu . Tę wspaniałą przyprawę otrzymałam w ramach trwającej współpracy . Na początek kilka słów o  chili . Ojczyzną tej przyprawy jest Ameryka południowa . Papryczka chili należy do najstarszych przypraw na świecie . Chili świetnie wyostrza i nadaje smaku przyrządzanym potrawom . Ponadto chili ma też działanie lecznicze dzięki zawartej w nim kapsaicynie . Związek ten hamuje cząsteczki uszkadzające komórki , które przyczyniaję się do rozwoju chorób serca .  Kapsaicyna zawarta w chili ma działanie antyrakowe i przyczynia się do zachowania szczupłej sylwetki poprzez pobudzanie przemiany materii .Chili nitki Skworcu to fantastyczna przyprawa . Świetnie wyostrza smak mięsa , nadaje mu charakterystyczny palący posmak , który uwielbiam w chili. Firma Skworcu oferuje Chili w Nitkach pierwszy raz spotkałam tę przyprawę w takiej formie i wiem , że jest to świetny pomysł . Poza walorami smakowymi Chili w Nitkach podnosi walory estetyczne potrawy więc powodzeniem można używać jej do dekoracji . A teraz obiecana Pieczeń z karkówki z Chili W Nitkach Skworcu w roli głównej .
Składniki :
1 kg. karkówki
6 marchewek
1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki  Chili Nitki Skworcu
1 łyżeczka  tymianku
1 łyżeczka czubricy czerwonej
3 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki sosu sojowego
2 pomidory
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 duże cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1, 5 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
1łyżeczka przyprawy do zup obojętnie jakiej
ok . 2 litry wody
Wykonanie :
Mięso natrzeć przyprawami i sosem sojowym oraz oliwą odstawić na 3 godziny . Następnie obsmażyć na jasnobrązowy kolor na łyżce smalcu . Wlać 2 szklanki wody i dusić . Po 20 minutach obrócić pieczeń i posypać około 1 łyżki Chili w nitkach Skworcu wierzch pieczeni przykryć i dusić .Ziemniaki obrać pokroić w grubą kostkę . Pomidory pokroić w ćwiartki . Cebulkę i czosnek poddusić na oleju . Dolać 2 szklanki wody wymieszanej z przyprawą do zup i dusić . Po około godzinie duszenia dolać resztę wody i dodać koncentrat i ziemniaki . Następnie dodać startą marchewkę i trochę chili w nitkach ja dodałam pół łyżeczki  dodać cebulę i poddusić . Pod koniec gotowania wrzucamy pomidorki  wlewamy śmietanę i  do dekoracji na wierzch jeszcze kilka Nitek Chili Skworcu . Po 15 minutach pieczeń jest gotowa . Smacznego

Duszenie pieczeni

Przyprawy do pieczeni
Gotowa pieczeń :)

4 komentarze:

  1. Ten przepis jest jednym z moich ulubionych i polecam również dodać pod koniec gotowania 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego w formie pesto,pychotka :)

    OdpowiedzUsuń