piątek, 27 września 2013

Jesień to czas na orzechy

Witam was . Niedawno wróciłam z grzybobrania i zabieram się za pisanie posta tym razem nie o grzybkach lecz o orzechach Pecan . Takie właśnie orzechy otrzymałam od współpracującej ze mną firmy Skworcu . Jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju orzechów więc Pecan również znalazły miejsce w moim menu .
Orzechy Pecan wyglądem bardzo przypominają orzechy włoskie i są nawet podobne  w smaku . Natomiast różnicą jest wysoka zawartość pod różną postacią antyoksydantu mojej ulubionej witaminy E . 



Pecan świetnie obniżają zły cholesterol . Pecan wyrózniają się ze wszystkich orzechów najwyższą ilością antyoksydantów . Orzesznik jadalny bo tak nazywa się drzewo z którego mamy te wspaniałe orzechy zawiera 90 % nienasyconych kwasów tłuszczowych czyli tych dobrych dla naszego zdrowia . 
Warto wziąć pod uwagę także , ze orzechy w dużym stopniu przyczyniają się do zapobiegania powstawaniu chorób cywilizacyjnych . 
Pecan należą do najszlachetniejszych orzechów na świecie . 
Orzechy można kupić w sklepie internetowym : http://www.skworcu.com.pl/786,pl_orzechy-pecan-100g.html


I jeszcze opinia producenta : 


Orzechy Pecan są bogatym źródłem mikroelementów.
100g tych orzeszków zawiera (dla osoby o dziennym zapotrzebowaniu 2000kcal)
- magnez 35% GDA
- cynk aż 50% GDA !!!
- fosfor 43% GDA
- żelazo 18% GDA
- wapń 9% GDA
- witamina E 13%
- kwas foliowy 11%
- wartość energetyczna 700kcal.

Orzechy Pecan, dzięki zawartości fitosteroli, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Wysoka zawartość minerałów i witamin poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci oraz opóżnia procesy starzenia i chroni przed czynnikami kanerogennymi.
Orzeszki Pecan to jedne z najszlachetniejszych orzeszków świata. Wyglądają i smakują podobnie do popularnych u nas orzechów włoskich. Wspaniale smakują jako przekąska lub dodatek do potraw. Idealnie komponują się z czekoladą, są nawet nieodzownym składnikiem pralinek orleańskich. Na bazie orzechów pecan piecze się słynne ciasto pekanowe. Mogą też służyć jako kruszonka do ciast, ciasteczek i placuszków. Najlepiej przechowywać je w lodówce. Można je również mrozić, dzieki czemu będą świeże nawet 6 miesięcy po otwarciu paczuszki.

5 komentarzy: