niedziela, 30 marca 2014

Cukier palmowy

Witam was serdecznie . Ostatnio nie miałam zupełnie weny do pisania i dużo  pracy w ogrodzie więc  zaprzestałam . Hmm od kwietnia rozpoczynam kurs wizażu co zapewne sposoduje że też będę miała mniej czasu na blogowanie no ale cóż może mój blog odmieni trochę oblicze. Co prawda skończyłam już kurs zakładania tipsów i sztucznych rzęs tak wiec postanowiłam jeszcze coś dodać do tego i może stworzy się fajna całość . 
A dziś chcę się  z wami podzielić opinią na temat cukru palmowego od Skworcu . Jestem zdecydowaną przeciwniczką białego cukru tzw. " białej śmierci " i staram się zastępować mój głód na słodkie wszystkimi lepszymi odpowiednikami poczynając od miodu kończąć na cukrach roślinnych nieoczyszczonych . 

Cukier palmowy w krążakch pozyskiwany jest z palmy daktylowej lub kokosowej . Należy do gatunku najzdrowszych i według mnie najsmaczniejszych cukrów . Bardzo wolno podnosi się w organizmie nie powodując skoków glikemicznych dlatego z powodzeniem mozę być stosowany przez cukrzyków . Cukier jest w formie krążków w barwie karmelowej i również taki ma smak . 

 Cukier palmowy posiada w swoim składzie magnez, potas , żelazo witaminy z grupy B oraz C . 
Cukier warto dodawać do wszelkiego rodzaju napojów słodzonych ja dodawałam zwykle do kawy ścierając krążek na tartce .

  Cukier palmowy dodaje energii na cały dzień stopniowo uwalniając ją do organizmu . Polecam wszystkim osobom dbającym o zdrowie i lubiącym nowości . Cukier ten otrzymałam od Skworcu . 
 

środa, 5 marca 2014

Kardamon najdroższa przyprawa świata

Witajcie kochani . Jestem już dziś po 20 km. rozgrzewce rowerem . Mam  jeszcze zamiar tak jezdzić przez tydzień albo i więcej a co . Ruch jest każdemu jak najbardziej potrzebny , a w szczególności mnie . Dziś chcę się z wami podzielić moją opinią na temat kardamonu najdroższej przyprawy świata , którą mam przyjemność testować dzięki współpracy ze Skworcu . 


Kardamon to przyprawa luksusowa , orientalna , będąca afrodyzjakiem . Wyróżnia ją orientalny tajemniczy zapach , smak i aromat , Jest lekko pikantna i ma bardzo wciągający zapach wręcz mogłabym wąchać kardamon bez końca . Osobiście dodaję kardamon do kawy energetycznej według Stefanii Korżawskiej z lekkimi modyfikacjami co do dodatku przypraw. Aby przygotować taką kawę potrzebuję 2 szklanki wody przefiltrowanej w czajniku  Dafi wodę wlewam do garnka dodaję  4 szczypty kardamonu , około pół płaskiej łyżeczki kurkumy , 8 nasion kminku , 2 szczypty startego cynamonu , plasterek imbiru ,3 gozdziki , czubatą łyżeczkę miodu . Taką kawę gotuję od 2 do 4 minut . Po czym odcedzam . Po odcedzeniu wyraznie oddzielają się fusy i co najważniejsze gęsty śluz który jest niepotrzebny naszemu organizmowi ponieważ go zanieczyszcza . To właśnie taki śluz wypijamy w filiżankach parzonych a nie gotowanych kaw . Miód gotujemy lecz to nie znaczy że nie ma on właściwości leczniczych podczas gotowania usuwają się z niego substancje śluzotwórcze , a uzyskujemy wraz z kawą napój silnie energetyczny i rozgrzewający . Taka kawa stała się codziennym ryuałem w mojej rodzinie . Smak jej jet orientalny wyraznie czuć korzenny smak przypraw w tym kardamonu . 


Kawa z przyprawami  podczas odcedzania . Chcę jeszcze dodać , ze taka kawa jest lepsza niż z ekspresu gdyż w ekspresie ze względu na niską temperaturę i ograniczone mycie tego urządzenia sprawia ze pojawiają się w nim bakterie i pleśnie w kawie gotowanej nie ma możliwości aby doszło do takiej sytuacji . 


Fusy po odcedzeniu i śluz gęsty jak klej . 


Co daje mi dodawanie kardamonu do kawy otóż jest  on uważany za  afrodyzjak dodatkowo z czekolada to wspaniałe połączenie . Co dobrego daje kardamon dla zdrowia : 
wpływa korzystnie na przewód  pokarmowy 
poprawia trawienie 
pomaga przy astmie , zapaleniu oskrzeli 
wzmacnia organizm 
ma silną energię dodaje sił witalnych 
wspomaga procesy odchudzania 
zapobiega chorobom jamy ustnej 
zwalcza wirusy 
Badania wykazują , ze Kardamon hamuje rozwój raka jelita grubego . Przed wiekami Kardamon był dodawany do perfum męskich i tak pozostało do dzisiejszego dnia . W średniowieczu kardamon wraz z konopiami indyjskimi i ziarnami maku był stosowany jako środek narkotyczny . 
Kawa z dodatkiem kardamonu i przypraw to wspaniała mieszanka która dodaje mi energii. Mój umysł się rozjaśnia i mam dużo sił witalnych . Wypijam 2 filiżanki dziennie . Rano przed jazdą 20km rowerem i południe . Gorąco polecam kawę z kardamonem . 
Kardamon można kupić tutaj : http://www.skworcu.com.pl/382,pl_kardamon-mielony-30g.html

wtorek, 4 marca 2014

Roladki bosforskie ze szpinakiem

Dzień dobry wszystkim. Dziś mam bardzo sportowy dzień gdyż zrobiłam już 20 km rowerem i czuję się wspaniale . Polecam każdemu kto dba o zdrowie i sylwetkę taka jazda to duża dawka energii na cały dzień . Ja wyjechałam o 7 rano załatwiłam kilka spraw i o 10 byłam z powrotem w domku . Jazda w pierwszą stronę zajęła mi 40 min jechałam pod wiatr było ciężej lecz z powrotem wróciłam w czasie 27 minut. A teraz wracam do tematu dziś chcę wam przedstawić przepis na roladki z przyprawą bosforską którą otrzymałam do testów od Skworcu . Roladki są zdrowym i pożywnym daniem które moja rodzina uwielbia .

A tutaj przygotowanie roladek : 
Składniki 2 podwójne piersi kurczaka 
szpinak mrożony w całości pół kg
łyżeczka przyprawy bosforskiej Skworcu 
pieprz biały , tymianek , odrobina majeranku , trochę chili ,kurkuma ,  sól
słoneczny  przecier pomidorowy u mnie własnej roboty takie większe kawałki pomidorów , a słoneczny bo robiłam go w sierpniu z pomidorów dojrzałych w słońcu słoik pół litrowy 
słoneczna fasolka szparagowa również zrobiona latem i zakonserwowana w słoikach około 1,5 litra
dodatki to kasza gryczana 
Wykonanie:Piersi umyć przekroić na cieńsze plastry i rozbić tak aby wyszło 8 roladek 
rozbić delikatnie i natrzeć przyprawami 
każdą roladkę nałożyć szpinakiem i spiąć wykałaczką 
roladki ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym 
na wierzch wyłożyć słoneczny przecier pomidorowy i odsączoną z zalewy fasolkę szparagową . 
Podlać wodą piec 30 min w temperaturze 160 stopni . Należy  pamiętać żeby nie dodawać dodatkowego tłuszczu gdyż co prawda piersi to chude mięso ale i tak mimo wszystko swój tłuszcz ma . Gdy dodajemy do mięsa jeszcze tłuszcz  jest to zagadka dla naszej wątroby i ciężko jest jej trawić . 


Przyprawa bosforska to mieszanka pysznych przypraw w jakich skład wchodzą : czosnek , papryka słodka , cebula , gorczyca , pieprz czarny , gałka muszkatałowa , kurkuma , curry , marchew i oregano . Przyprawę tę lubię lecz zawiera ona dwa składniki moim zdaniem niepotrzebne są to glutaminian sodu i cukier takie wzmacniacze smaku . Z tego powodu daję przyprawie 8 punktów na 10 . 


A tak wyglądało przygotowanie :

Rozbite piersi 
Moje letnie przetwory przecier i fasolka szparagowa 
Wykorzystane przyprawy 
Jako dodatek do dania ugotowałam kaszę gryczaną . 

Przyprawę bosforską można kupić tutaj : http://www.skworcu.com.pl/240,pl_przyprawa-bosforska-50g.html

niedziela, 2 marca 2014

Prawdziwy cynamon

Dobry wieczór . Dziś chcę się z wami podzielić sugestiami na temat cynamonu , który otrzymałam do testów od Skworcu . 
Cynamon w laskach  zdecydowanie różni się w smaku od mielonego który kupujemy w sklepie . Cynamon ten jest bardzo aromatyczny  i intensywny w smaku . Wystarczy wziąć laskę cynamonu i zetrzeć aby otrzymać wspaniałą przyprawę korzenną . 


Cynamon laski to nie tylko świetna przyprawa do ciast lecz również dekoracja . Cynamon od Skworcu to suszona kora młodych gałązek drzewa cynamonowego . Ja stosuję cynamon codziennie do kawy korzennej którą  przygotowuję . Również do ciast szarlotki , piernika , nadzień i innych . 

Cynamon ma dobry wpływ na naszą psychikę . Ponadto zawiera antyoksydanty , błonnik , posiada właściwości antyrakowe i rozgrzewające . 

Gorąco polecam wypróbowanie cynamonu w laskach ze względu na doskonały smak orientalny  , aromat i cenne właściwości . 
 Cynamon można kupić tutaj http://www.skworcu.com.pl/

sobota, 1 marca 2014

Smaczek z Doliny Radomki

Witam was wiosennie i słonecznie . Dziś mamy 1 marca i piękną słoneczną pogodę za oknami mimo to nie mogłam poprawić sobie nastroju . Więc postanowiłam razem z córką zrobić sesję zdjęciową Smaczkowi z Doliny Radomki , który niedawno otrzymałam do testów. Również obydwie testowałyśmy Smaczek i muszę przyznać , że 5cio litrowe opakowanie w kartoniku dobiega już końca gdyż soczek jest tak pyszny , ze nie sposób mu się oprzeć . 


Opakowanie które tutaj przedstawiam to kartonowe pudełko mieszczące aż 5 litrów naturalnego soku jabłkowego . W środku jest specjalny worek Bag-in-box, który posiada specjalny zawór ( kranik ) do dozowania odpowiedniej ilości soku .  


Sok jabłkowy z gospodarstwa sadowniczego państwa Tomasza i Moniki Bankiewicz to słodziutki sok uzyskany z odmian jabłek przeznaczonych do robienia soków swą słodkość zawdzięcza specjalnej odmianie jabłek deserowych . Jabłonie w gospodarstwie państwa Bankiewiczów prowadzone są według Programu Integrowanej Produkcji przez co uzyskuje się bardzo wysoką jakość i zdrowe jabłka . 


Kranik to świetnie rozwiązanie w Soku z Doliny Radomki praktycznie pierwszy raz się z czymś takim spotkałam i muszę przyznać że jest  to szalenie wygodne . Wystarczy nacisnąć i nalać odpowiednią ilość soku jabłkowego . 


Smaczek z Doliny Radomki składa się w 100% z soku jabłkowego bez żadnych polepszaczy , konserwantów czy barwników . Ja bardzo cenię naturalne produkty gdyż dbam o zdrowie dlatego ten soczek na zawsze pozostanie jednym z najlepszych soków jakie znam . Ze względu , że jest on naturalny na dnie pojawia się osad oraz można zauważyć rozwarstwienie dlatego przed użyciem należy wstrząsnąć . Ale te zjawiska świadczą o tym że Smaczek jest produktem naturalnym . 
Sok uwielbiamy razem z córką . Lubimy go zarówno za smaki wartości jakie posiada  choć czasem dolewałyśmy wody ponieważ jest on słodziutki . Zawiera antyoksydanty chroniące nasz organizm przed wolnymi rodnikami . Witaminy , minerały i błonnik wspomagający prawidłową pracę układu pokarmowego to zalety Smaczku z Radomki . 


Soki dostępne są również w szklanych butelkach . W wielkości 250 ml idelana dla dzieci do szkoły lub do pracy i w większej o pojemności 750 ml .  Wybór jest odpowiedni do potrzeb każdego . 


Sok wyciskany jest poprzez tłoczenie na zimno następnie poddany pasteryzacji . 5 litrów soku uzyskujemy z 8 kg. jabłek. 
Podsumowując Smaczek z Doliny Radomki to zdrowy , naturalny i pożywny sok . Dostarcza minerałów i witamin w tym witaminy C wpływającą na podniesienie odporności co jest szczególnie ważne przy przesileniu wiosennym . Uzyskany z wysokiej jakości słodkich jabłek . Dostępny w różnego rodzaju opakowaniach i pojemnościach . Jednym słowem to mój ulubiony sok jabłkowy . 
Smaczek z Doliny Radomki można kupić tutaj : http://www.soki-naturalne.eu/sokimetne/media/smaczek_z_doliny_radomki,23,1,0.html